Články z blogu
Komplot politiků a novinářů: Kecy místo práce
02.07.2013

Nevím, proč máme být vystavováni nejrůznějším úvahám, co může být, jaké cíle sleduje prezident, co říká ten či onen politik, o čem přemýšlí znavený komentátor, či nepodloženým názorům známějších i méně známých politologů. Nevím, proč o ústavě, kterou většina občanů ani nečetla, diskutují ústavní právníci v televizi a ne v odborném tisku. A vůbec nevím, proč máme být najednou svědky sestavování vlády v přímém přenosu a následných pokusů o dehonestaci budoucích ministrů redaktory veřejnoprávní televize.

Prezidentovi se přitom povedla neuvěřitelná věc: Jeho kroky podporují nejen občané, ale, světe div se, i podnikatelské svazy a odborové centrály. Jen ti novináři a poslanci to nechtějí vidět.

Divím se, proč novináři a politici, kterým údajně jde o blaho nás všech, neřeší skutečné problémy: Proč sněmovna nezasedá a nepřijímá zákony, z nichž řada je již ve třetím čtení. Nejsou snad potřeba? Brání jim snad prezident v jednání? Novinářům o zákonech nikdo neřekl?

Bezesporu jedním z nejdůležitějších problémů jsou doprovodné zákony k novému občanskému zákoníku. Jistěže, měly být schváleny již dávno. Ale proč nejsou schvalovány alespoň nyní? To se skutečně zase až v prosinci dozvíme, že nové občanské a obchodní právo platí či neplatí? Jak to bude s občanskými vztahy, smlouvami, spolky, nadacemi a firmami?

Takže vážení zákonodárci: Nechte keců a vzhůru do práce. Snad pořád ještě za to berete plat. A novináři: Sledujte ty, kteří nepracují, či pracují špatně. Ostatně právě při hlasování o těchto zákonech se ukáže, kdo má kolik hlasů. A vládní a prezidentské úvahy nechte stranou do doby, než se zhmotní a budou předloženy sněmovně. Neboť ty život neohrožují. Nečinnost poslanecké sněmovny sice také ne, značně jej však ztěžuje.

Autor: Ing. Jaroslav Schulz, CSc.