Články z blogu
Kvalita současné žurnalistiky a odborných médií
19.02.2014

Kvalita současné žurnalistiky a úroveň médií

Současná novinářská práce se rozhodně nedá označit za kvalitní. Dříve byl novinář redaktorem a koordinátorem, který oslovoval odborníky s nějakým tématem. Rozpracovaných článku měl novinář pod svou režií několik, čímž byl také dostatečný čas pro oslovené odborníky k tomu, aby zpracovali kvalitní autorský příspěvek. Tento postup je zcela logický. Novinář nebo redaktor má být schopen odhadnout, jaké téma je kdy vhodné publikovat, vyhledávat nové rubriky, sledovat současné trendy zahraničních médiích, stylisticky profilovat články a podobně. Ve většině případů totoiž novinář není a nutno podotknout není ani možné, aby byl specialistou na určitou oblast, neřku-li na všechny.

Situace v redakcích je však odlišná. Tak jako v jiných profesích, v novinařině se externí zaměstnávání rozmáhá úplně stejně. Novináři působí výhradně externě, jako osoby samostatně výdělečně činné. Současně přispívají do mnoha médií, přičemž tzv. networking je klíčovým faktorem existence novináře. Jedná se proto o uzavřenou společnost, která je velmi soudržná a nedává, s vyjímkou opravdu notoricky známých osobností, nikomu příležitost.

Tento způsob je do značné míry vynucen tlakem ze strany redakcí a majitelů. Hlavním kritériem je prodávanost, nikoliv kvalita článků. Tento nešvar se přitom nevyskytuje pouze u tzv. bulvárních médií, ale i u dříve obecně vnímaných seriózních. Velké procento článků navíc vzniká na objednávku jako tzv. PR články.

Novinář bojuje o svou existenci. Šéfredaktory je nucen každý den odevzdat článek. V tomto režimu kvalitní novinář fungovat nemůže. Do největších médií přispívají novináři, kteří jeden den publikují "odborný" článek o transplantaci ledvin, jiný zase o důchodové reformě nebo o konfliktech na Ukrajině. Tuto praxi zřejmě pochytili od současných českých politiků, kteří se stylizují do role všeználků a cítí potřebu k jakémukoliv tématu vyjádřit svůj názor a nejlépe u toho působit jako odborník. Na jejich obranu je nutné podotknout, že k tomu jsou často nuceni samotnými žurnalisty, kteří čím dál více užívají agresivní novinářský styl. Nevědět vše však neznamená ostudu! Častou praxí je také přejímání zahraničních článků (kombinace více zahraničních zdrojů). V médiích tak vychází povrchní obecné články bez kvalitativní hodnoty.

Naše články se těší velké čtenářské oblibě!

Není jednoduché najít v médiích prostor pro publikační činnost. Jsme proto rádi, že v případě kdy dostaneme šanci, patří naše články k těm nejoblíbenějším. Z redakce internetového magazínu Měšec.cz nám došla gratulace, že náš článek Co devastuje příjmy státního rozpočtu se stal 7. nejčtenějším článkem v historii serveru. Tento článek si již přečetlo více než 260 tisíc čtenářů. Tímto děkujeme všem čtenářům a také redakci Mešec.cz za příležitost publikovat na jejich portálu.

Čtenost našeho článku

Autor: Ing. Jaroslav Schulz